En el ámbito catalán, el PSC impulsó la actual Llei d'Educació, que consolida el modelo catalán de división de la educación sufragada con dinero público en dos categorías: para ciudadanos con y sin recursos, lo cual impide que la educación sea un instrumento de equiparación social, uno de los objetivos principiales que tiene -que debería tener- cualquier sistema educativo público. CCOO lo entendió de esta forma y criticó la aprobación de la ley en los siguientes términos:
"La concertació de centres privats permet que aquests escolaritzin un nombre d’alumnat de la zona que establirà el Departament, la qual cosa permet crear itineraris d’escolarització que no contribueixen a la cohesió social de la població d’un determinat territori i trenca els criteris de la igualtat de tothom a l’accés a l’escolarització.".
El artículo publicado en la página oficial del PSC que viene a continuación critica la política de recortes sociales que está llevando a cabo el primer ministro británico, David Cameron, quien pretende "escurçar el dèficit eliminant recursos dels serveis públics i socials".
¿Qué otra cosa ha hecho el PSC en la conselleria d'educació?
Como denuncia el propio sindicato CCOO, durante el curso 2009-2010 la Generalitat no sólo no puso remedio al déficit de profesorado que existe en Catalunya debido al incremento de la población en edad escolar, sino que recortó plantillas en los centros escolares y eliminó el bachillerato nocturno, justo la misma política antisocial que el PSC critica de Cameron cuando denuncia que éste quiere aumentar las tasas universitarias.
El artículo acaba diciendo: "Les mesures de Cameron són un referent del què proposa la dreta també a Espanya i a Catalunya". Y yo contesto: no solamente de lo que propone la derecha, también de lo que propone una parte de la izquierda, a la que le cuesta muy poco traicionar sus principios (y a sus electores) a la hora de gobernar.
¿Dónde queda la honestidad?
16/11/2010 Endavant Digital nº233
Contra les retallades de Cameron
La retallada de la despesa pública per part del govern de David Cameron i l’anunci d’un pla per triplicar l’import de la matrícula universitària desencadenen nombroses protestes i alimenten el clima de malestar social al Regne Unit.
El govern britànic, encapçalat pel Partit Conservador del Primer ministre, David Cameron, ha deixat clara la seva recepta per combatre la crisi: escurçar el dèficit eliminant recursos dels serveis públics i socials. En definitiva, fent de l’Estat del Benestar una víctima més en comptes d’una eina fonamental.
El passat mes d’octubre, el govern de Cameron va anunciar una tisorada de prop de 20.000 d’Euros, 8.000 dels quals en ajudes socials i l’eliminació de mig milió de llocs de treball en el sector públic i va afegir restriccions en l’accés als habitatges socials i a les prestacions d’atur.
Ara, es planteja també augmentar les taxes universitàries com a mesura de contenció del dèficit públic. Una mesura que suposa un greu retrocés social i que genera desigualtats evidents en l’accés a un ensenyament superior de qualitat. Fa 10 anys, la matrícula universitària era gratuïta al Regne Unit, ara pot arribar fins a 9.000 lliures anuals (prop de 10.500€).
El Partit Laborista ha rebutjat amb contundència la proposta i ha denunciat la fórmula del govern per combatre la crisi: fer que siguin els ciutadans i ciutadanes els qui paguin les seves conseqüències, retallant serveis públics i traslladant, en aquest cas, la càrrega del cost de la matrícula als usuaris per eliminar la participació pública de l’Estat.
Maria Badia, vicepresidenta del Grup dels Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu i Secretària de Política Europea i Internacional del PSC, ha remarcat que “aquesta nova mesura antisocial del govern conservador de Cameron contribueix a restringir i elititzar l’accés a l’ensenyament superior al Regne Unit”.
Badia ha advertit que “ja sabem quines són les receptes dels conservadors europeus contra la crisi. Cameron ens ho ha recordat, un cop més: retallades socials i reducció dels serveis públics. En definitiva, fer de l’Estat del Benestar el problema, quan ha de ser la solució”.
“Les mesures de Cameron són un referent del què proposa la dreta també a Espanya i a Catalunya. Per això, els i les progressistes – conclou Badia – hem de ser vigilants i combatius davant d’una dreta que ambiciona desplegar, des del govern, un programa de retallades dels serveis públics, contra l’Estat del Benestar i a favor d’uns interessos elitistes. La lluita contra la crisi només podrà reeixir si es compta amb eines i recursos públics i polítiques socials”.
No hay comentarios:
Publicar un comentario